Monday, August 23, 2010

eh ! dah tunang ke ?

salam readers.jom baca entry aku ini dengan sepenuh hati oke.aku pinjam entry miz mizza ! yaw i like :) Percaya atau tidak, kita boleh ber”tunang” tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal bukan? Tapi, yang anda mungkin x tahu, anda sebenarnya sudah bertunang bila situasi seperti berikut berlaku: Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.
Situasi yang dianggap pinangan:
"Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku" 
"Kahwinlah dengan kita bila2"
Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon, tetap dah jadi tunang.

Contoh:
"lelaki sebut dalam telefon, "I nak jadikan u isteri I lah"
Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.Persoalan ialah bila Ibu bapa tiada. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti x baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(x boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “tunangan” tersebut.tamat ! heheh..tersengih je kan baca entry ini.kalian sedar tak ada antara kalian sudah menjadi tunang orang tu :) tq miz mizza ^^

11 comments:

Anonymous said...

serius eh bnde ni ?

hana nabihah said...

entah :)

Anonymous said...

ustaz yg ckp serius la tue.

hana nabihah said...

yela kot anony ! ;)

hana nabihah said...

yela kot anony ! ;)

hentakbelipat said...

bukan tunang xde dlm islam ke..tunang tu kira adat org melayu kn..if x tunang terus nikah pun stil sah nikah tu kan?hehe cmpius

hana nabihah said...

heheh..yes! i like! tunang hanya adat..takda dalam rukun..so no wonder ada yan tunag secara tak sedar ;)

misyamissyou said...

eh..ade ah..yg kite blaja munakahat kat skola game tu...tunang sudah cepat le nikah kawen..hehee

hana nabihah said...

heheheh..ad kew ek?tp dy tulis adat sahaja la mimi kan..xd dalam syariat agama..

MARKONAH ALBUKEKE, said...

saye blom tunanggg, tapi kawen dahh hehee :P

hana nabihah said...

makonahhhh :) ehem2.. ;p