Tuesday, April 12, 2011

tips dan petua untuk meniru semasa peperiksaan

assalamualaikum readers !

err , aku sedia maklum sekarang ni musim budak IPT sedang  EXAM ! bagi korang yang study last minit tu aku faham korang mesti tak  berapa nak boleh masuk kan ? jadi aku nak kongsi dengan korang tips untuk meniru dalam peperiksaan . tips ini turut berguna untuk pelajar sekolah rendah dan sekolah rendah ! tambahan juga sangat berguna untuk orang yang sudah bekerja untuk naik pangkat beb ! churp churp !! aku bukan mengajar taw , cuma sekadar suka suki saja kongsi dengan korang tips ini . hihi . tipulah kalau tak pernah tiruuuuuu kan ??? :’)

 1.  aplikasikan kod MORSE . buat aksi bahasa isyarat. macam sentuh dahi maknanya A , sentuh pipi kanan maknanya B dan seterusnyalahhh ! yang  ni lebih sesuai untuk pelajar sekolah . sebab dulu aku pon buat macam ni weyh masa aku periksa setengah tahun time form6 .

   2.   tip seterusnya tip biasa yang selalu orang buat . tulis nota ringkas dan soroklah kat mana – mana . korang boleh simpan kat celah poket , dalam pensil case , celah songkok . nanti korang pandai – pandailah pura – pura cari barang dalam pencil case , buat – buat buka songkok dan yang simpan dalam poket tu jangan buat-buatlah pergi tandas . huhu !

   3.  seterusnya , tulis kat anggota badan . biasa orang akan tulis dekat tapak tangan , lengan dan kaki ! lagi selamat bagi yang menulis kat tangan tu , pakai baju lengan panjang ! buat apa – apa mestilah bijak ye :p

  4.  last but not least , guna kecanggihan yang sedia ada . kecanggihan pertama yang julung kali para pelajar buat ialah tulis segala formula atau nota dekat kalkulator saintifik milik korang tu . kecanggihan kedua ialah menggunakan telefon bimbit , tambahan pula sekarang ni berlambak smartphone dekat pasaran . korang bolehlah beli satu untuk kegunaan korang sebab sekarang ada software yang boleh baca PP dan WORDS oke . kalau tak silap aku BB ada BB presenter dan hp lain boleh pakai Quick Office der ~

hey hey sebenarnya banyak lagi skill meniru dalam peperiksaan ni taw ! tapi untuk apa kan kite dok meniru . aiseyyy macam ar aku tak pernah buat la kan . ingat ye , aku cuma berkongsi saja tip yang macam lahanat ini . korang kan dah besar . boleh fikir yang mana baek dan yang mana buruk kan ? oke pesanan aku kat korang yang nak exam ni :-
best of luck oke korang dan janganlah meniru sebab tak ada kaf-ba-ra-kaf-ta-alif-nun !! :)

*****************************************************
dan sebagaimana yang kita tahu, dalam Islam meniru itu samalah seperti menipu dan pastinya perbuatan itu haram ini berdasarkan kepada hadis dibawah,

أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ مَرَّ على صُبْرَةِ طَعَامٍ فَأَدْخَلَ يَدَهُ فيها فَنَالَتْ أَصَابِعُهُ بَلَلًا فقال ما هذا يا صَاحِبَ الطَّعَامِ قال أَصَابَتْهُ السَّمَاءُ يا رَسُولَ اللَّهِ 
قال أَفَلَا جَعَلْتَهُ فَوْقَ الطَّعَامِ كَيْ يَرَاهُ الناس من غَشَّ فَلَيْسَ مِنِّي
Ertinya : "Pada suatu hari Rasulullah s.a.w. pernah melalui seorang laki-laki yang sedang menjual makanan (biji-bijian). Baginda sangat mengaguminya, kemudian memasukkan tangannya ke dalam tempat makanan itu, apabila dilihatnya makanan itu nampak basah, maka bertanyalah beliau: Apa yang dilakukan oleh pemilik makanan ini? Ia menjawab: Kena hujan. Kemudian Rasulullah s.a.w. bersabda:"Mengapa tidak kamu letakkan yang basah itu di atas, supaya orang lain mengetahuinya?! barangsiapa menipu , bukanlah (mereka) dari golongan kami (Islam)" (Riwayat Muslim, 1/99)
*****************************************************
terima kasih daun keladi luangkan masa untuk baca tip yang agak brengsek ini :') 

6 comments:

Zainurin Zin aka BanZai said...

Hmmm...bukan x pernah..Yahahaha!!! Meniru sekadar utk selamatkan diri...bukn utk cemerlang gemilang dan terbilang..teringat masa blaja dulu..kami panggil taktik toyol(nota kecil)...hehehe... ada sekali aku pakai taktik hantu raya(buku nota/teks terus!)..ahhahahah..time ni masa ujian dlm kelas je...bukn dewan besar.hehe..pengalaman tu...

nadilah said...

salam awak, saya nak share citer sikit. Dulu satu kelas kami dapat F dek kerana satu mamat tu meniru dalam kelas. Last2 saya kena repeat paper next semestar. saya pun ada teknik terbaru meniru x caya gi link kat bawak nie

http://melayubestariku.blogspot.com/2011/03/meniru-dalam-peperiksaan.html

Melati said...

heheee tak baek meniru kan, tapi yg no 1 tu la i slalu buat. heheee =))

aleen aiden said...

ha3,memang terbaekk!da bg tips,kat bawah ade letak hadis plak.kewl giler!hee :P

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.jalan2 singgah sini..nice blog :)
jom tengok sakura dekat blog saya^^
http://frommetoyou85.blogspot.com/

Dak Ipan said...

hahaha.....meniru!!!!sebenarnya kan tak la elok sgt kalo meniru2 ni.sebab kan nanti kita akan programkan diri kita untuk tidak yakin pada segala usaha yg kita buat.tak usah lah meniru2 ni.kalo tak dapat jwb,hentam je jawapn yg lain.alah,macam tak biasa buat plak.hahaha.....