Wednesday, May 18, 2011

kenapa ALLAH temukan kita dengan orang yang salah ?

assalamualaikum ! cuma nak berkongsi apa aku baca di sini . dulu zaman sekolah pernah juga aku baca pasal ini , tapi hari ini aku dengan rela hati ingin berkongsi . oleh itu , bila kite diputuskan secara rela atau tidak , ingatlah bahawa Allah maha mengetahui . dan janganlah rasa diri ini diperbodohkan ke apa , walaupun pada hakikatnya memang begitu . hahaha :)) 

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan.

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.wahai sahabat yg kecewa , menderita dan sengsara kerana cinta , fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya . hari esok pun kita sendiri tak pasti sama ada menjadi milik kita. gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA , dan meninggalkan laranganNYA . PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA . sesungguhnya aku hanya manusia biasa yang tak pernah lari daripada melakukan kesalahan dan kini aku cuba perbaiki kekurangan diri aku .

loved , 
hana nabihah

9 comments:

Teranetwork said...
This comment has been removed by the author.
misyamissyou said...

ko suke buat aku ngis tau..serius beb tiap kali aku bace artikel ni aku nangis..xtau la nape..huhuu..

Abang Stalker said...

insafi kesilapan lampau..

hana nabihah said...

@misyamissyou
saje je bagi kau jiwa kacau sekejappp :p

@abang stalker
haah baek..

misyamissyou said...

kejam ko! XD

hana nabihah said...

@misyamissyou
heeee sekadar perkongsian la samemey :D

Mr Danel said...

hurm..hana..nabihah!? sungguh terharu! betol guk!

hana nabihah said...

@mr danel
yep saya ! amik yang baekk saje dd :)

anak abah said...

T__T

nasehat yang terbaek.